Argusmast

Op de Zandmotor staat een  Argusmast; een 40 meter hoge mast met daarop 8 camera’s die in verschillende richtingen opnames maken van de Zandmotor. Deze beelden worden gebruikt om te analyseren hoe de Zandmotor zich ontwikkelt. De mast is vernoemd naar de mythologische Griekse reus met 100 ogen.

De Argusmast is naast de radarinstallatie bij Kijkduin een van de zichtbare methodes waarmee Rijkswaterstaat, de provincie Zuid Holland, Ecoshape en de TU Delft langlopend onderzoek doen naar de werking van de Zandmotor. De camera's op de mast brengen continu in beeld hoe de Zandmotor verandert. 

2015-07-03-zandmotor-3-

Deze beelden worden naast elkaar gezet en met elkaar vergeleken zodat de ontwikkeling van de zandmotor en omliggende zandbanken in beeld gebracht en geïnterpreteerd kan worden. De camerabeelden zijn uitsluitend voor wetenschappelijk gebruik, strandbezoekers en recreanten komen niet herkenbaar in beeld. De stroomvoorziening voor de camera’s loopt via een stroomkabel onder de grond. De Argusmast blijft vijf jaar staan, daarna vindt een evaluatie plaats en wordt besloten of hij voor nog eens vijf jaar ingezet wordt. De Argusmast is één van de instrumenten in een langlopend onderzoek naar ontwikkeling van de Zandmotor.

Bekijk hier de ontwikkeling van de Zandmotor sinds 2012 (verschuif het balkje met de pijltjes).