Nut en noodzaak

Waarom is de Zandmotor precies op deze plek aangelegd? Waarom is het een pilotproject?

Waarom is de Zandmotor precies op deze plek aangelegd? Deze locatie is de beste plek waar de natuurlijke processen hun gang kunnen gaan zonder risico`s voor de badplaatsen Ter Heijde en Kijkduin, terwijl de gewenste extensieve (niet-massale) recreatie op de Zandmotor zelf in dit deel van de kust ook goed past.

De Zandmotor kan zó worden aangelegd dat er een mooi natuur- en recreatiegebied ontstaat. Bij de Delflandse Kust is de behoefte aan meer ruimte voor natuur en recreatie groot. De verwachting is dat het zand voor 35 hectare aan extra duinaangroei zorgt. 

Waarom is het een pilotproject?

Met de Zandmotor doen we kennis op over nieuwe manieren van kustontwikkeling met een meerwaarde voor recreatie en natuur. We kunnen redelijk voorspellen wat er met het zand gebeurt, maar exact weten we het niet. Daarom houden we de ontwikkeling van de kust goed in de gaten. Daar kunnen we veel van leren. Dat is van belang als we in de toekomst het principe van de Zandmotor vaker willen gebruiken op andere plaatsen in Nederland en daarbuiten.